Red brick istorija

parašyta Niels Peter Pretzmann

Istorinė vieta

Red Brick yra dvaras Radiškio kaime, skaičiuojantis ilgą istoriją. XIX amžiuje jis buvo atimtas iš  šeimininkų ir perduotas Rusijos caro armijos karininkui. Ši šeima dvare gyveno iki 1947-ųjų, kuomet sovietinė valdžia jį nacionalizavo.

1991 metais Lietuvai atgavus nepriklausomybę, padedant Norvegijos diplomatui,  dvaras vėl grįžo į teisėtų įpėdinių rankas. Dvaro istoriją žinantys vietiniai žmonės pasakoja, kad ūkyje buvo pastatytas pirmasis nepriklausomas radijo siųstuvas, transliavęs žinias iš Lietuvos į visą pasaulį.

Nauji laikai

2018 m. ūkį įsigijo į Lietuvą persikraustęs danų verslininkas Niels Peter Pretzmann, nusprendęs spręsti esmines maisto grandinės problemas ir vystyti tvarų ūkininkavimą. Šiuo metu ūkis apdirba daugiau kaip 600 hektarų ekologiškos žemės, tačiau daugiau kaip 10% viso ūkio ploto lieka nepaliesta. Šios erdvės skirtos floros ir faunos klestėjimui.

Ūkyje ganosi virš 400 juodųjų Anguso galvijų, auginamų prerijų ir savanos principais. Jie padeda palaikyti dirvožemio mikroorganizmų sistemą. Tai darnus ūkininkavimas, kuriame yra dirbama išvien su gamta.

15 hektarų lysvių plote  auginame įvairias daržoves, uogas, salotas ir prieskonines žoleles. Ūkio pavadinimas išvertus iš anglų kalbos reiškia „ūkininkų ratą“. Tai ir yra mūsų ūkio siekiamybė – ūkininkauti uždarame rate, kuriame natūralios gyvūnų trąšos ir regeneraciniai metodai leidžia užauginti sveikus, skanius produktus.

Ūkyje taip pat auginame 800 laisvai ganomų vištų, kurios kasdien sudeda ekologiškų kiaušinių. 2023-ųjų pabaigoje pas mus atsikraustys vokiškos Blackhead veislės avys.

 

Red Brick

Red Brick restoranas įsikūręs pačioje ūkio širdyje. Šalia jo – Sleepy Horse svečių namai, įrengti buvusiose arklidėse, konvertuotose į 15 svečių kambarių su visais patogumais. 

Kalvos papėdėje, nuo kurios matyti penki vandens telkiniai, stovi buvęs svirnas Black Barn. Jo erdvėse vyksta vestuvės, įmonių šventės ar kiti dideli renginiai. Toliau, link daržų, stovi buvęs malūnas Stone Mill, kuriame ūkio kolegos gamina skanėstus iš ūkio gėrybių, marinuoja daržoves, gamina konservuotus pagardus.

Ūkis Farmers Circle ir kitos grupės įmonės – Senatorių Pasažas, Senators & Company, BRØL ir Leafood – dirba vieninga vertybine kryptimi, pastatyta ant trijų ašių. Šie principai padeda nenukrypti nuo tikslų kasdieniniame darbe. Tai įsipareigojimai:

  • Visuomet dirbti tvariai.
  • Išlaikyti vietos tradicijas ir kultūrą.
  • Siekti gaminti tik iš vietinių Baltijos regiono produktų. 

Gastronominės Red Brick patirtys

Restoranas Red Brick yra įsikūręs buvusiuose dvaro rūmuose. Kadaise buvę šeimos namais, šie seni pastatai buvo rekonstruoti, išlaikant istorinius elementus – raudonas plytas, originalias stogo konstrukcijas ir langų angas. Naujos architektūrinės detalės, tokios kaip vitrininiai langai ir stoglangiai, prisideda prie japoniškos wabi-sabi estetikos ir šiaurietiško minimalizmo.   

Red Brick yra pirmasis restoranas Lietuvoje, gavęs oficialų ekologinį sertifikatą. Patiekalai kuriami iš ekologiškų, mūsų regeneraciniame ūkyje užaugintų produktų bei kitų Baltijos šalių smulkiųjų augintojų produktų. Miško gėrybės atkeliauja iš aplinkinių miškų. Kadangi šiaurietiškame klimate šviežius produktus galima išlaikyti tik ribotą laiką, įvairių formų konservavimas tampa būtina ir natūralia valgiaraščio kūrimo dalimi. Esame galvijų augintojai ir suprantame, kad tvarumo tikslais neturėtume valgyti daug mėsos. Mūsų indėlis į klimatos kaitos problemų sprendimą yra sprendimas auginti tvariai.

Restorano vyno kortoje siūlomi vynai ir gėrimai atkeliauja iš Europos gamintojų, auginančių ekologiškai ir natūraliais vyno gamybos metodais. 

Niels Peter Pretzmann

Vizionierius verslininkas, ekologinio ūkio Farmers Circle ir tvaraus svetingumo centro Senatorių Pasažas Vilniuje įkūrėjas. 

Persikraustęs į Lietuvą 2013 metais, Niels ėmėsi misijos spręsti maisto grandinės problemas, pagerinti dirvos kokybę ir įnešti daugiau sveiko, tvariai auginto maisto ant kasdienio stalo.  

Susisiekite su Niels:

LinkedIn ar Facebook

Gaminimo technikos, naudojamos šefų visame pasaulyje, yra puikus kūrybos įrankis, leidžiantis atskleisti unikalius vietinių produktų skonius. Archaišku atviros ugnies metodu kepama mėsa yra tikras mėsos teatras, kurį verta pamatyti.  

Daugiau nei vakarienė: tai holistinė patirtis

Vakarienė restorane Red Brick yra ypatinga patirtis. Ji prasideda pasisveikinimu tik atvykus, tęsiasi pasivaikščiojimais po lysves, kaskart vis kitokia, priderinta prie svečio interesų ir metų laiko. Nusimetus daiktus svečių namuose Sleepy Horse, vakarą pradedame užkandžiais ir gėrimais prie laužavietės. 

Vėliau 6-7 patiekalų vakarienė tęsiasi restorane Red Brick.

Po  vakarienės visi susirenkame pasimėgauti mėgstamu gėrimu aplink laužą, galbūt surūkyti cigarą. Vidurnaktį svečius palydime į svečių namus, o ryte vėl susitinkame pusryčių, pagamintų iš ūkio produktų – kiaušinių, dešrelių, daržovių, sūrio, kolegų gamintų pagardų ir puikios duonos. 

Niels Peter Pretzmann

Vizionieriškas verslininkas, ekologinio ūkio Farmers Circle ir tvaraus svetingumo centro Senatorių Pasažas Vilniuje įkūrėjas. 

Persikraustęs į Lietuvą 2013 metais, Niels ėmėsi misijos spręsti maisto grandinės problemas, pagerinti dirvos kokybę ir įnešti daugiau sveiko, tvariai auginto maisto ant kasdienio stalo.  

Susisiekite su Niels:

LinkedIn ar Facebook